Teknikprogrammet (TE)
Är du intresserad av teknik och gillar problemlösning? På teknikprogrammet får du både teoretiska kunskaper om tekniska funktioner och utvecklingen av dessa i samhället samt mer praktiska kunskaper inom teknikområdet.
Förutom tekniska kurser studerar du även fysik, kemi och matematik. Genom att undersöka, beskriva och göra kopplingar utifrån olika perspektiv kan du sammanföra teknik, fysik, kemi och matematik när du löser tekniska problem. Beräkning och simulering ingår.
Vi konstruerar och försöker uppmuntra eleverna till kreativt tänkande. Traditionella ingenjörssysslor som till exempel mekanik, energiteknik och ritteknik behandlas i teknikämnena. Den tekniska utvecklingen går i ett rasande tempo och påverkar hela samhället. Tekniskt kunnande är mycket eftertraktat idag och ett säkert framtidsval.
Teknikprogrammet är kopplat till Teknik College, det innebär att skolan har ett samarbete med företag inom den tekniska branschen. Går du teknikprogrammet kommer du vara med och bygga framtiden!
Timplan TE-programmet
Inriktningar
-
Informations- och medieteknik
Informations och medieteknik riktar sig till dig som har ett intresse för datorer. Du kanske har provat programmering eller vill lära dig. Är du nyfiken på webbsidor eller hur det fungerar när man skapar webb-applikationer. Vill du lära dig mer om datorer i nätverk och hur dagens teknologi fungerar och kommunicerar, är detta inriktningen för dig.
De kurser som är unika för denna inriktning är webbutveckling 1, webbutveckling 2, webbserverprogrammering samt dator och nätverksteknik
Möjliga yrken är till exempel: konstruktör, maskinoperatör, webbutvecklare, servicetekniker eller robotprogrammerare.
-
Teknikvetenskap
Du som väljer teknikvetenskap läser mer fysik och matematik, en förutsättning för att söka till civilingenjör efter gymnasiet. Du läser också om elektronik och mikrodatorer för att få en förståelse för hur modern teknik fungerar ”bakom kulisserna”. Du får en mer teoretisk fördjupning av de tekniska ämnena.
De kurser som är unika för denna inriktning är fysik 2, teknik 2, elektronik och mikrodatorteknik samt matematik 4.
Möjliga yrken är till exempel: konstruktör, maskintekniker, maskinoperatör, arkitekt, elektroniker, service-tekniker eller robotprogrammerare.
Sidan uppdaterad 15 januari 2024