Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)
Tycker du om att jobba praktiskt? Gillar du att arbeta både inomhus och utomhus? Då är bygg- och anläggningsprogrammet något för dig.
Här får du jobba med händerna, lära dig olika byggtekniker och skapa i olika material. Inom programmet kan du utbilda dig till något av många olika yrken inom byggbranschen, exempelvis snickare, anläggningsarbetare, murare, målare och plåtslagare.
Byggprogrammet innehåller mycket praktiskt arbete, men också mycket yrkesteori utöver de gymnasiegemensamma ämnena. I byggteorin får du jobba med mätningar, ritningar, arkitektur, arbetsmiljö och ergonomi.
Bygg- och anläggningsprogrammet läser du som lärling år två och tre. Då gör du praktik på ett företag tre till fyra dagar i veckan. Läraren följer din utveckling tillsammans med handledaren på företaget.
Bygg- och anläggningsprogrammet
Inriktningar
-
Husbyggnad
Husbyggnad är inriktningen för dig som vill jobba med nybyggnation, renovering, och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av andra anläggningskonstruktioner. Inriktningen ger kunskaper inom byggnadssnickeri, murning och armering/betong.
Studierna ger dig en god grundkompetens som du specialiserar och fördjupar inom valt yrke. Under utbildningen får du kunskaper som ger dig behörighet att utföra arbetsmoment där speciella krav ställs.
Exempel på yrken är träarbetare, golvläggare, murare, betongarbetare.
-
Mark- och anläggning
Mark- och anläggning är inriktningen för dig som vill arbeta utomhus med markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar.
Markläggaren arbetar ofta tillsammans med fordonsförare till anläggningsmaskiner där de tillsammans utför planering och iordningställande grönytor, sten och asfaltsbeläggningar. I utbildningen till markanläggare får du även lära dig att bygga vatten- och ledningsnät, grundlägga stabil mark för vägar och byggnader.
-
Måleri
Måleri är inriktningen är för dig som vill jobba med ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt få kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden. Inom den här inriktningen utbildas du i förmågan att planera, beräkna och utföra invändiga och utvändiga moment inom måleriyrket.
Du kommer att utveckla din förmåga att utföra olika typer av målningsarbeten och uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial. Du lär dig om färglära, olika måleritekniker och målningsmaterialens estetiska och skyddande funktion som är viktiga kunskaper för en duktig byggnadsmålare.
Exempel på yrken är målare, byggnadsmålare.
-
Plåtslageri
Plåtslageri är inriktningen är för dig som vill jobba med byggnads- och ventilationsplåtslageri för att förse byggnader med ett yttre klimatskydd och ett fungerande inneklimat, i en kombination av design och teknisk funktion.
Som plåtslagare arbetar du med att lägga tak, montera olika plåtdetaljer på hus och beklädnader på fasader. Arbetet sker både inomhus och utomhus och inte sällan på hög höjd.
En byggnadsplåtslagare bör vara en bra problemlösare och vara kreativ.
Exempel på byggnadsplåtslagare, ventilationsplåtslagare.
Sidan uppdaterad 15 januari 2024